Welk hout is geschikt voor buiten? | Voordeel Hout helpt!

Wanneer je van plan bent aan de gang te gaan met een nieuw tuinhout project, is het belangrijk het juiste hout te kiezen. Je stelt jezelf dan de vraag: ‘Welk hout is geschikt voor buiten?’. Over het algemeen is het antwoord op deze vraag: Iedere hardhout soort over een zachthout soort.

Welk hout is geschikt voor buiten?
Welk hout is geschikt voor buiten?

Waarom hardhout kiezen boven zachthout als goede houtsoort voor buiten?

Hout is ingedeeld in verschillende sterkteklassen. De sterkteklasse geeft een goed beeld van de verwachte levensduur van het hout. Hardhout heeft (afhankelijk van de kwaliteit en klasse) een aanzienlijk langere levensduur dan zachthout soorten.

Bekijk tuinhout

Hoe werken sterkteklassen, en wat betekenen deze voor geschikt hout voor buiten?

Om te begrijpen hoe onze houtproducten de verwachtte levensduur met zich meekrijgen, is het belangrijk om te weten op basis van welke informatie dit geconcludeerd wordt. Zoals reeds aangegeven heeft iedere houtsoort een duurzaamheidsklassen. Dat kan een van de volgende zijn:

In onderstaande tabel staan de duurzaamheidsklassen gerangschikt.

KlasseDuurzaamheidLevensduur
1Zeer Duurzaam+ 25 Jaar
2Duurzaam15-25 Jaar
3Voldoende/Matig Duurzaam10-15 Jaar
4Weinig Duurzaam5-10 Jaar
5Zeer Weinig Duurzaam< 5 Jaar

Bekijk onze producten

In plaats van de klasse aan te geven bij het product, hebben wij gekozen om de verwachtte levensduur weer geven. Zo heb je meteen een duidelijk beeld van wat het hout je op de lange termijn oplevert. Over het algemeen heeft zachthout duurzaamheidsklasse 5, en heeft deze houtsoort een korte levensduur. Dit hout hebben wij dan ook (bijna) niet in ons assortiment.

Conclusie: Kies hardhout boven zachthout

Wanneer je voor hardhout kiest, ben je zeker van een lange levensduur van het eindproduct. Dit is dus op de lange termijn een betere investering wanneer je lang wilt genieten van je harde werk. Kies je voor een oplossing op de korte termijn, dan adviseren wij je te kiezen voor een goedkope zachthoutsoort. Dit zodat je geld kan besparen op de kosten. Echter is voor iedere tuintoepassing één van onze hardhoutsoorten met kop en schouders de beste keuze! Dus op de vraag: ‘Welk hout is geschikt voor buiten?’, is het antwoord: Hardhout!

Bekijk hardhout