Hout toepassingen

Een hardhouten tuintafel maken

Een hardhouten tuintafel maken

Waarom een hardhouten tuintafel maken?

Een hardhouten tuintafel maken

Van een hardhouten tuintafel kun je lang genieten vanwege een hoge duurzaamheidsklasse. Een hardhouten tuintafel kun je zowel in je tuin als binnehuis plaatsen. Door de tuintafel zelf te maken krijg je een orgineel eindresultaat waar je gegarandeerd tevreden mee bent. Het hout is, zoals de naam al zegt, een stuk harder en dus duurzamer. Hardhout wordt veel buitenshuis gebruikt en is vaak donkerder van kleur.

Tips voor het beginnen van het maken van een hardhouten tuintafel

• Vraag iemand die je kan helpen, (familie of vrienden bijvoorbeeld) wanneer je dit samen doet zal het maken sneller gaan.
• Maak van tevoren een tekening op ruitjespapier zodat je weet welke afmetingen je nodig hebt en gaat gebruiken + de daarbij behorende materialen.
• Om het blad een dikker uiterlijk te geven kun je een lat gebruiken en langs de rand monteren.
• In plaats van vierkante palen kun je ook een stalen onder frame gebruiken waar het blad op komt te liggen.

Opbouw van een hardhouten tuintafel

Een hardhouten tuintafel bestaat uit losse hardhouten (geschaafde) planken, deze worden bevestigd aan vierkante palen of een stalen frame. Verder heb je bevestigingsmateriaal nodig: RVS schroeven, schuurmachine, zaag, lijm + klemmen en een boormachine.

Stap 1 voorbereiding

Maak met behulp van papier, potlood en een liniaal een ontwerp van je tuintafel. Wanneer het ontwerp af is bepaal je de afmetingen. TIP: kijk eerst hoe hoog je tuinstoelen zijn. Maak een lijst met alles wat er nodig zal zijn en ga checken of dit daadwerkelijk aanwezig is, het is niet prettig om tijdens het maken van een hardhouten tuintafel te moeten stoppen.

Checklist:
• Hardhouten planken
• Hardhouten palen
• RVS schroeven
• Boormachine
• Schuurmachine of schuurpapier
• Zaag
• Lijm + houtklemmen
• Geodriehoek

Stap 2 tafelblad bepalen

Leg alle hardhouten planken naast elkaar en bepaal de afmeting van de tafel. Wanneer nodig zaag de juiste afmeting en schuur de planken glad.

Stap 3 tafelblad maken

Lijm de harthouten planken aan elkaar en klem deze aan elkaar vast met houtklemmen. Schroef het blad aan een constructie. Deze constructie maak je aan de onderkant van het tafelblad voor extra versteviging.

Hardhout kan krimpen en uitzetten, om dit te voorkomen kun je en tafelblad maken waarbij de hardhouten planken met tussenruimte worden gemonteerd. Zo voorkom je een lelijk kromtrekkend tafelblad.

Stap 4 onderrand tafelblad

Dit is een hardhouten rechthoek dat aan het tafelblad bevestigd wordt. Meet vanaf de rand van het tafelblad enkele centimeters naar binnen toe. De breedte hangt af van de afmeting van je tafel. Zaag twee stukken af voor de korte en de lange zijde. Lijm vervolgens deze planken aan de onder- zijkant van het tafelblad en klem deze vast met houtklemmen. Vervolgens boor je in de zijkanten een schroef zodat het goed vast zit.

Stap 5 tafelpoten maken

Zaag de hardhouten palen/poten van de tuintafel op je gewenste lengte. TIP: Kijk eerst hoe hoog je tuinstoelen zijn. Vervolgens schuur de onder, boven- en zijkant glad.

Stap 6 tafelpoten monteren

  1. Keer de tafel ondersteboven.
  2. Zet de tafelpoot in een hoek tegen de onderrand van het tafelblad.
  3. Breng lijm aan de onderkant van de tafelpoot en de binnenrand wat tegen de poot tegenaan komt.
  4. Monteer de poot en zet deze vast met houtklemmen.
  5. Kijk of de tafelpoot en hoek van 90 graden maakt met het tafelblad.
  6. Schroef in de zijkanten een schroef voor de stevigheid. Je kunt vanaf de bovenkant ook een schroef aanbrengen, echter ziet dit er vaak lelijk uit en kun je overwegen dit weg te laten.
  7. Herhaal dit bij de andere tafelpoten.
  8. Draai de tafel om en kijk of de tafel stabiel is en niet wiebelt. 0