Hout toepassingen

Een hardhouten schutting plaatsen

Een hardhouten schutting plaatsen

Korte handleiding: Een hardhouten schutting plaatsen

Een hardhouten schutting brengt naast privacy en praktische voordelen ook een warme en mooie uitstraling aan in je tuin. Een hardhouten schutting plaatsen met sterk schutting hout is geen lastige taak. We leggen je graag uit hoe je hardhouten schutting palen en planken combineert tot een prachtige schutting in/rond je tuin.

Een hardhouten schutting plaatsen
Een hardhouten schutting plaatsen

Zelf een hardhouten schutting plaatsen heeft veel voordelen ten opzichte van het laten plaatsen. Zo bepaal je zelf de afmeting, vorm en houtsoort en waar je schutting hout koopt. Bovendien bepaal je de combinatie met brede of smalle latten. Door creatief te zijn krijg je een originele beschutting waar je gegarandeerd tevreden mee bent.

Waarom hardhout voor schutting kiezen?

Hardhout heeft een langere levensduur, is sterker en is weerbestendig. Het gaat dus een flinke tijd langer mee dan diverse zachthout soorten.

Tips voor het beginnen van het maken van een hardhouten schutting

 • Vraag iemand die je kan helpen, (familie of vrienden bijvoorbeeld) wanneer je dit samen doet zal het maken sneller gaan.
 • Maak van tevoren een tekening op ruitjespapier zodat je weet welke afmetingen je nodig hebt en gaat gebruiken + de daarbij behorende materialen.
 • Belangrijk om te weten is op welke grond je de schutting plaatst en wat de erfgrens daarvan is. De grond moet geschikt zijn om een schutting te plaatsen en je moet weten welke regels er gelden bij het plaatsen van een tuinafscheiding.
 • Plaatst eerst alle hardhouten palen. Zo weet je zeker dat je goed uitkomt met de afmetingen van de hardhouten planken bij het bevestigen.

Opbouw van een hardhouten schutting

Een hardhouten schutting bestaat uit losse hardhouten planken, deze worden bevestigd aan vierkante palen met de grond. Verder heb je bevestigingsmateriaal nodig: RVS schroeven, grondboor, boormachine, schep en een waterpas.

Stap 1: Voorbereiding

Maak met behulp van papier, potlood en een liniaal eerst een ontwerp van je schutting, met daarbij de gewenste afmetingen. Maak een lijst met alles wat er nodig zal zijn en ga checken of dit daadwerkelijk aanwezig is, het is niet prettig om tijdens het maken van een hardhouten schutting te moeten stoppen.

Schutting hout, gereedschap en overige materialen

Checklist:

 • Hardhouten schutting palen
 • Hardhouten schutting planken
 • RVS schroeven
 • Boormachine
 • Grondboor
 • Waterpas
 • Schep

Stap 2: Grond vlak maken voor het plaatsen van je hardhouten schutting

Maak de grond volledig vlak, zo kun je makkelijk te werk gaan met het plaatsen van de schutting.

Stap 3: Hardhouten schutting palen plaatsen

Wanneer je de hardhouten schutting palen gaat plaatsen, dan begin je met het eerste gat. Belangrijk is dat alle gaten dezelfde diepte hebben zodat 1/3e van de lengte van de paal in de grond komt. Alle gaten die je graaft moeten dezelfde diepte hebben zodat de schutting waterpas geplaatst wordt.

 • Wanner je de eerste paal heb ingegraven, dan is deze bepalend voor de hoogte van de schutting. Houdt bij het plaatsen van het schutting hout (de palen) wel rekening dat een tuin scheef af kan lopen en de palen een andere hoogten kunnen hebben. Koop in dit geval langere palen of graaf de gaten wat dieper of ondieper. Dit hangt natuurlijk af van jouw specifieke situatie.
 • Meet en weet de afstand die je tussen de palen hebt gelaten. Hierbij geldt, hoe dichter de palen bij elkaar staan, hoe stabieler de schutting wordt.
 • Graaf nu het gat voor de 2e paal. Plaats de paal en schroef aan de bovenzijde horizontaal de schuttingplank vast. Belangrijk is dat deze plank nu waterpas komt en beide palen op gelijke hoogte komen te staan.

Zet de palen vast in de grond en stamp de grond goed aan.

Stap 4: Schuttingplanken monteren

Monteer nu alle andere planken vast aan de hardhouten schutting palen. Dit doe je aan beide kanten (zie foto). Laat hier een ruimte van een x aantal cm tussen. Hoe minder er door de schutting heen gekeken kan worden des te meer privacy je hebt in de tuin.