Hout toepassingen

Een hardhouten bloembak maken

Een hardhouten bloembak maken

Hardhouten bloembak maken voor in de tuin

Hardhouten bloembakken brengen een warme uitstraling in je tuin, ook zou je deze naast de entree van je huis kunnen plaatsen. Het is dus een gaaf idee om een hardhouten bloembak te maken. Plaatst je de bloembak op het dakterras? Houd dan rekening met het gewicht! Vul de onderkant van de bak met piepschuim of ander ligt materiaal.

Je hoeft geen professinal te zijn om een hardhouten bloembak te kunnen maken. Door de bloembak zelf te maken krijg je een orgineel idee waar je zeker mee tevreden bent.

Hardhouten bloembak maken? Wij hebben een paar tips voor je

 • Een plant heeft al snel een kluit van 50-60 cm doorsnee. Houd bij het maken van een hardhouten bloembak rekening met de afmetingen van je bloembak.
 • Een tip is om hydrokorrels op de boden te leggen. Voordat je de planten in de bloembak poot, vul je de plantenbak eerst met een laagje hydrokorrels. Deze korrels vormen een drainagelaag onderin de bloempot, waardoor de waterhuishouding verbetert.
 • Geef de bloembak met warm weer voldoende water. Planten in een bak drogen sneller uit dan planten in de volle grond. Wanneer het weken niet regent, dan kunnen de planten snel uitdrogen.
 • Monteer wieltjes aan de onderkant. Dit bespaart een hoop moeite met het verplaatsen van de bloembak.

Opbouw van een hardhouten bloembak

Stap 1: Voorbereiding

Wanneer jij een bloembak wilt maken, is het handig eerst een tekening te maken van hoe deze er uit komt te zien. Daarna kun je nagaan wat voor materiaal en hoeveel er benodigd zal zijn voor een hardhouten bloembak maken. De bloembak bestaat uit vier zijkanten van losse hardhouten planken, met aan de binnenkant een anti-wortel-doek.

Checklist:

 • Hardhouten planken
 • Hardhouten palen
 • Anti-wortel-doek
 • Boormachine
 • Nietmachine
 • RVS schroeven
 • Eventueel wieltjes voor onder de bloembak

Stap 2: bodem maken

Leg als eerst de bodem neer, dit kan van minder mooie planken resthout gemaakt worden. Boor elke 10 cm wat gaatjes zodat het overtollige water weg kan stromen. Leg hier weer 4 planken omheen en maak deze vast aan de bodemplaat.

Stap 3: hoeken maken

Zet in elke hoek van de bodem, rechtop, een hardhouten paal. Schroef vervolgens de palen vast aan de bodem zodat die goed vast zit. hierna kun je bezig met het bevestigen van de planken aan alle zijkanten.

Stap 4: bloembak opbouwen

Het bevestigen van de zijkanten doe je door alle hardhouten planken tegen de rechtop staande palen vast te schroeven. Plaats het anti-wortel-doek in de bak en niet het vast aan de bovenkant. Voor een nette afwerking monteer je vier latjes vast aan de bovenkant. De latjes zaag je verstek, zodat ze mooi in elkaar overlopen. Plaats als laatste op de onderkant in elke hoek de voetjes. De bloembak is nu klaar voor gebruik!